sâmbătă, 8 septembrie 2018

MarYan : FILME – "CALEA Luptătorului PAŞNIC" (2006).




FILME :

"CALEA
Luptătorului PAŞNIC"
(2006)





După ce POLLYANNA, în filmul prezentat în articolul anterior al acestei Categorii (cea a Filmelor şi Documentarelor), ne-a re-amintit care este "Secretul Mulţumirii" şi "Jocul Bucuriei"...

...Iată că, pentru acest week-end, venim cu o ofertă "pe măsura" celei din week-end-ul trecut, cu un film la fel de interesant (pentru că fiecare film de acest gen este unic şi extra-ordinar, nu putem folosi alte grade de comparaţie) : "Calea LUPĂTORULUI PAŞNIC".

Deşi la prima vedere acest aspect pare a fi un non-sens – un luptător, prin definiţie, nu ar avea cum să fie paşnic – totuşi, vizionând acest film, cu siguranţă că veţi începe să înţelegeţi esenţa mesajului criptat în această sintagmă (expresie) de "Luptător Paşnic"...

Şi, de fapt, până la această experienţă de viaţă ecranizată de acest film (căci, da, "acest Film este inspirat din Fapte Reale" !), haideţi să ne re-amintim de alte fapte reale, ca, de exemplu, cele care au dus la crearea Indiei actuale : (non)lupta, cu adevărat paşnică, non-violentă, a vizionarului şi yoghinului GHANDI,  cel care a demonstrat cum o privire plină de compasiune şi iubire din faţa bâtelor adversarilor poate face mai mult decât o armată "bine echipată şi antrenată" (şi, evident, perfect "dotată" şi cu aceeaşi furie şi ură "războinică")...

De aceea, iată, prin astfel de situaţii istorice reale, acum avem confirmări practice, cum Luptătorul Treaz şi Conştient poate fi şi Paşnic, non-violent, căci acesta foloseşte metode şi principii spirituale de cel puţin de nivelul 5D (izvorâte din Inima Compasiunii şi Iubirii) pentru a găsi rezolvarea la tensiunile din Planul Dualităţii 3-4D...




Pentru a putea înţelege mai bine toate acestea şi detaliile filmului, vă propun să parcurgem împreună o "cronică critică" a acestuia, oferită de site-ul tematic "garbo.ro" :

"Filmul artistic "The Peaceful Warrior" ("Războinicul Paşnic") – regizat de Victor Salva, după cartea "The Way of the Peaceful Warrior" ("Calea Luptătorului Paşnic") de Dan Millman – reprezintă o adevărată revelaţie, pentru oameni din întreaga lume.

...Credeţi-ne pe cuvânt că merită să îţi petreci aproape două ore urmărindu-l, împreună cu întreaga familie.

Şi… mai ales dacă întâmpini momente dificile, acest film îţi va oferi o cu totul şi cu totul altă perspectivă asupra vieţii !

De asemenea, ţi-am pregătit şi câteva citate convingătoare din cartea lui Dan Millman.

Vei afla despre viaţa personală, profesională, socială şi spirituală a unui gimnast de performanţă care vrând-nevrând, din cauza unui grav accident, se vede nevoit să asimileze înţelepciunea din spatele evenimentelor pe care le traversează.

De la banal la extra-ordinar, diferenţa o face atitudinea în faţa provocărilor vieţii. Este cu adevărat un film deosebit şi încărcat de mesaje profunde.

Dan Millman, care are o activitate variată şi bogată, a antrenat, la sfârşitul anilor '60, echipa de gimnastică a Universităţii Standford, ajungând în atenţia publică.

Acum este speaker motivaţional iar munca şi personalitatea sa dinamică, cu greu pot fi descrise, dar este un om angrenat foarte mult în tot ceea ce înseamnă provocarea potenţialului din oameni.

În traducerea românească, cartea lui Millman se numeşte "Calea Luptătorului paşnic" şi este un succes.

Filmul este la fel de puternic, mesajul este clar şi accesibil oricui, de aceea il apreciem cu atât mai mult.




Am fost de multă vreme fan al cărţii după care s-a făcut filmul – „Calea Războinicului Paşnic” de Dan Millman.

Dacă ai citit cartea, ştii că ea este o lecţie despre a trăi în momentul prezent. Este plină cu aforisme memorabile, este pe de-o parte roman, pe de-o parte auto-biografie şi ghid spiritual – şi trebuie să mărturisesc că aveam emoţii în legătură cu felul cum va fi transferat mesajul cărţii pe marele ecran.

Dar filmul face o treabă extra-ordinară.

Actorul lui Nick Nolte, ca Socrate, face un rol foarte bun şi de asemenea, Scott Mechlowicz face o treabă bună, arătându-ne transformarea gimnastului Dan Millman.

Sentimentul pe care îl ai, după ce vezi acest film, este acela de a folosi fiecare moment pe care viaţa ţi-l oferă – este un sentiment pe care adesea nu il avem.”


Şi o altă recenzie, via "Spiritus.ro"  :

"Ecranizarea cărţii "Calea Luptătorului Paşnic" de Dan Millman este un film metaforă. El povesteşte despre un gimnast talentat care suferă un accident, dar se ambiţionează să revină în arena sportivă, folosindu-şi puterea minţii pentru a realiza acest adevărat miracol.

De fapt, filmul ne vorbeşte despre noi înşine, fiecare spectator !

Noi Suntem – sau ar trebui să fim – Luptătorul Paşnic, cel care se luptă cu limitele şi nefericirea propriului ego.

Eroul nostru se intâlneşte cu un maestru spiritual care încearcă să il inveţe regulile înţelepciunii, deseori contrare stilului de viaţă "normal". Acest maestru pare coborât din legendele Orientului îndepărtat, întruchipând o perfecţiune mascată de multă modestie.

Dialogurile dintre ei pot fi considerate discuţii între mintea comună, limitată şi Mintea iluminată, vizionară."




Iată şi câteva CITATE din cartea lui Dan Millman, "Calea Războinicului Paşnic", care a schimbat viaţa a milioane de oameni :

- "CĂLĂTORIA este cea care ne aduce fericirea şi destinaţia."

- "Trezeşte-te !
Dacă ai şti că ai o boală irecuperabilă – dacă ţi-ar mai rămâne doar puţin timp să te foloseşti de viaţă şi să afli cine eşti, nu ţi-ai mai pierde timpul plângându-ţi de milă şi în frică, letargie sau ambiţii.
Fii fericit acum, fără motiv - sau nu vei fi niciodată."

- „Viaţa are trei reguli : Paradoxul, Umorul şi Schimbarea.
Paradox : Viaţa este un mister ; nu îţi pierde timpul încercând să descifrezi acest mister.
Umorul : Păstrează-ţi un sens al umorului, mai ales cu privire la tine însuţi. Este cea mai mare putere.
Schimbarea : Este util să accepţi că nimic niciodată nu rămâne la fel.”

- „...Acţiunea se întâmplă mereu în prezent, pentru că este o expresie a corpului, care nu poate exista decât Aici şi Acum.
Dar mintea este precum o fantomă care trăieşte doar în trecut sau în viitor.
Singura sa putere asupra ta este aceea de a-ţi distrage Atenţia de la Prezent.”

- “Unde eşti ? Aici.
Ce oră este ? Acum.
Ce eşti tu ? Acest Moment.”


Aşadar, după atâta "cronică" a filmului, poate că este Momentul să îl lăsăm să se desfăşoare în faţa voastră – sau chiar să se re-desfăşoare, în caz că l-aţi mai văzut, căci, ca la orice alt film sau carte, fiecare vizionare (citire) oferă noi detalii asupra subiectului abordat, care de prima dată nu au fost sesizate...

VIZIONARE cât mai Relaxată !
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu