sâmbătă, 1 septembrie 2018

MarYan – FILME : "Pollyanna" sau "Secretul Mulţumirii" şi "Jocul BUCURIEI" (1960).




FILME :

"Pollyanna"
sau
"Secretul Mulţumirii"
şi
"Jocul BUCURIEI"
(1960)





După atâtea filme de tip S.F. (cică "science fiction", adică "ştiinţă de ficţiune-imaginaţie", dar, în fapt, o prezentare artistică a "ştiinţei de graniţă, multi-dimensională")...

...Iată că pentru acest week-end venim cu "altceva" – cu un film care, deşi este "atât de vechi" (fiind ecranizat în 1960, deci acum, iată, 58 de ani), totuşi este atât de actual, prin Mesajul transmis : "Pollyanna", adică "SECRETUL MULŢUMIRII" sau, altfel spus (adică scris), "JOCUL BUCURIEI" !...

Sună foarte interesant, de la bun început, aşa-i ?

Deşi romanul ce stă la baza acestui film a fost scris şi mai demult, în 1913, de către Eleanor H. Porter (ceea ce face ca subiectul filmului să aibă mai mult de 100 de ani...), în prezent este considerat ca făcând parte din "Literatura Clasică" !


Succesul romanului său a fost atât de rapid şi uriaş, încât Eleanor a fost nevoită ca, în scurt timp, să scrie continuări ale cărţii (prima la doi ani după romanul iniţial), pentru a satisface dorinţele oamenilor vremii de a se "hrăni", în continuare, cu alte "mesaje inspiratoare" (aşa le putem spune, în prezent) care, în acele Vremuri, erau extrem de bine-venite şi energizante (hrănitoare) pentru corpul mental şi emoţional.

De fapt, observăm şi noi din aceste cercetări (inclusiv pe Wikipedia), cum numele eroinei principale din cărţile lui Eleanor, POLLYANNA, a devenit un fel de "substantiv comun" (aşa cum ai spune "adidaşi" sau "să fac un xerox", adică o copie), sinonim cu descoperirea şi exprimarea Mulţumirii de Sine prin manifestarea Bucuriei sub forma Jocului...

Din această cauză au apărut, ulterior, alte 11 cărţi din "Seria Pollyanna", scrise de către alte autoare – şi care, iniţial, au creat confuzie între numele real al autoarei romanului originar "Pollyanna" (ajuns şi acesta, până la urmă, o Trilogie) şi celelalte "continuatoare" ale operei originare...




Dar iată şi o scurtă prezentare, de pe site-ul "suntsanatos.ro", a filmului din 1960 – cel care, precum cărţile, a avut acelaşi destin, cu mai multe ecranizări succesive, începând cu 1920 (dar care se pare că versiunea filmografică cea mai cunoscută şi mai bine realizată şi apreciată ar fi chiar cea propusă de noi, aici, în această seară, în care, pentru rolul Pollyannei, tânăra actriţă din acea vreme, Hayley Mills, a câştigat un "Oscar special"...) :


"Fiica unui misionar sărac, rămasă orfană întâi de mamă, apoi de tată, Pollyanna vine să locuiască împreună cu mătuşa Polly.

În ciuda necazurilor, Pollyanna era întotdeauna bucuroasă şi mulţumită.
Întrebată care e secretul ei, ea îl dezvăluie : e vorba despre "JOCUL BUCURIEI" : în orice situaţie să găsească un motiv pentru care e bucuroasă.

Ea explică regulile jocului unei doamne ipohondre ce-şi pune la punct detaliile înmormântării şi îşi comandă sicriul, reuşind s-o determine pe aceasta să se gândească mai mult la viaţă decât la moarte.

- Vedeţi, eu întotdeauna mi-am dorit o păpuşă, dar nu am avut niciodată bani pentru asta.
Aşa că tata le-a scris altor misionari să-mi trimită o păpuşă  la mâna a doua ("second hand").
A fost o eroare comică. Când au venit pachetele cu ajutoare, în loc de păpuşă, am primit o pereche de proteze.
Bine-nţeles că am fost foarte dezamăgită, dar tatăl meu a inventat atunci Jocul Bucuriei.
"Hai să nu ne posomorâm. Să încercăm să găsim un motiv pentru care să fim bucuroşi."
Şi ne-am jucat jocul acesta o vreme, şi am început să găsesc motive să fiu bucuroasă, uitând de păpuşă.
 
- Ce poate fi optimist la o pereche de proteze ?
- Tatăl meu a zis să fim bucuroşi că nu avem nevoie de ele !
 
O altă scenă minunată şi plină de înţelepciune îi pune în dialog pe Pollyanna şi pe preotul orăşelului ce obişnuia să aibă abordări ameninţătoare în predicile lui, să-l portretizeze pe Dumnezeu răzbunător şi darnic în pedepse. 

Fetiţa îi povesteşte cum şi tatăl ei avea dificultăţi în a ajunge la sufletele enoriaşilor până şi-a dat seama şi a început să aplice în activitatea lui de misionar evidenţierea a ceea ce e bun în oameni, iar predicile sale s-au axat de-atunci pe textele bucuriei, texte fericite şi optimiste din Biblie.

- Ştiţi că sunt 800 de astfel de texte vesele în Biblie ?
Tatăl meu spunea că dacă Dumnezeu s-a ostenit să ne spună de 800 de ori să fim veseli şi să ne bucurăm, înseamnă că a vrut să facem asta.

Pollyanna molipseşte tot orăşelul cu voioşia şi optimismul ei şi reuşeşte să aducă mai multă fericire şi motive de bucurie locuitorilor lui."




Aşadar, cu speranţa (dar mai ales cu încrederea) că am reuşit să expunem esenţa Mesajului pe care doreşte să-l transmită cărţile cu Pollyanna şi, la fel, şi acest film din 1960 – vă urăm Vizionare cât mai plăcută !, pentru a ne re-aminti, în aceste Vremuri atât de tulburi, de Elementele Primare şi Simple ale Vieţii, în care MULŢUMIREA (şi Nu auto-suficienţa!) şi BUCURIA sunt "Pietre de Temelie" la construcţia Noului EU SUNT din zona multi-dimensională a 5D-ului ! :


Link-ul către film :

2 comentarii:

  1. Cu adevărat senzational! Asa ceva face, poate, mai mult decât zeci de texte pretențioase, esoterico-pompoase și subtil-spiritualiste emise de fel de fel de maeștri, channeleri și alți inițiați, cu sau fără ghilimele. Felicitări!! Împărăția cerurilor (descrierea sau formula e riguros corectă, fiind vorba de o împărăție și mai multe ceruri!) este fundamentată pe simplitate și nu pe ritualuri complicat-sofisticate, e bazată pe decizii și fapte, pe acțiune, nu pe ”povești despre” (care pot fi și cărți sacre) acele decizii și fapte ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sub-scriem şi noi la ceea ce s-a spus mai sus, cu atât mai mult cu cât acestea fac parte din principalele "recomandări" şi "îndemnuri" pe are le-am tot expus pe blog, în majoritatea articolelor : Simplitate, Eliberarea de Dogme şi Ritualuri, Fapte concrete şi palpabile pentru amplificarea frecvenţelor armonioase (Ascensiune) şi Eliberarea diz-armoniilor, prin "Duşul" cel mai eficient de Curăţire şi Purificare, reprezentat de Meditaţie - cu Flacăra Violet sau cu orice altceva şi oricum altfel, doar să ne re-conectăm periodic (inclusiv cu Atenţia) la Christul din Centrul Inimii şi a Fiinţei - iată o Faptă (Fapte) cu Adevărat de ispravă...

    RăspundețiȘtergere