luni, 12 noiembrie 2018

MarYan : Spectacolul TRUMAN („The TRUMAN Show”) din 1998 şi Manipularea Realităţii.



Spectacolul
TRUMAN
(„The TRUMAN Show”)
din 1998
şi
Manipularea Realităţii





Deşi cele mai bune momente pentru a prezenta un film par a fi cele de la sfârşit de săptămână, noi vom fi iarăşi atipici, prezentându-vă chiar acum, la început de săptămână, un nou film din Categoria celor „cu Mesaj profund” : „The Truman Show”, din anul 1998.

Înainte de orice comentariu haideţi să vedem, foarte pe scurt, sinopticul (o privire generală asupra) filmului :

Filmul are 3 nominalizări Oscar, 3 premii şi 3 nominalizări Globul de Aur, un premiu Academia Europeană de Film.
În fiecare secundă, în fiecare zi, de când s-a născut până la 30 de ani, Truman Burbank (Jim CARREY) este un star în cel mai popular reality-show din istorie. Casa lui este un imens platou de filmare, familia și prietenii acestuia, toți cei cu care intră în contact sunt actori.
Toată viața lui se petrece în fața unor camere ascunse de televiziune, de existența cărora numai el, actorul principal nu are habar !




De la bun început doresc să precizez că, deşi l-am vizionat de câteva ori (poate chiar a 4-a oară), l-am găsit a fi la fel de interesant şi „proaspăt”, cu alte detalii şi subtilităţi care subliniază ideea esenţială a filmului, din alte perspective.

Altfel spus, credem că şi pentru cei care deja l-au vizionat, a-l mai vedea încă odată cu siguranţă că nu i-ar plictisi, reamintindu-le în mod artistic de Sensurile profunde ale Vieţii care ar putea oferi Sensul general cel mai înalt...

...Care, pentru acest Univers, ar putea fi oferit de Libertatea de exprimare şi de A FI, ca Fiinţă Suverană, oriunde în acest Univers, inclusiv pe această Planetă – aspect puternic restricţionat prin tentativele de Manipulare a Realităţii, realizate de către cei „interesaţi”, adevăraţi „maeştri păpuşari” (archoni, cabalişti, reptilo-draconieni ş.a. – termenii contează mai puţin) !

De aceea, acest film-alegorie considerăm că este unul dintre cele mai interesante care exprimă în mod artistic ceea ce se petrece, încă, în acest prezent al finelui de an 2018, pe Terra... la această uriaşă manipulare care, de data aceasta, devine tot mai conştientă pentru tot mai mulţi „încarnaţi”, dar care pe atunci, prin 1998, când filmul a fost realizat, încă era o ciudată „teorie a conspiraţiei”, şi atât.




Acest film, atât de apropiat cumva de (filmul-trilogie) MATRIX, vine cu anumite idei şi afirmaţii care solicită puţină meditaţie pe această temă, pentru fiecare – căci, la urma-urmei, fiecare dintre noi, cei încarnaţi pe această frumoasă Planetă, se poate vedea ca fiind în rolul lui Truman din acest Film-Poveste...

...Şi, apropos, TRUMAN poate fi văzut, fonetic, în engleză, ca venind de la „True Man”, adică „Omul Real, Autentic”, care iată ce ar putea să păţească dacă nu este atent şi vigilent cu propria sa Viaţă !




Pentru cei care doresc să descopere surpriza parcurgerii întregului film, pot merge acum direct la vizionarea lui, însă, până atunci, noi vom mai zăbovi puţin asupra unei anumite părţi din film, pe care o găsim a fi de cea mai înaltă importanţă şi perspectivă.

Astfel, la un moment dat al filmului (când „spiritele încep să se încingă”...), Creatorul Show-ului, un tip pe nume CHRISTOF (sau Christ-off – adică „în afara Christ-os-ului”) este întrebat într-un interviu televizat din cadrul filmului, în direct :
De ce crezi că, până acum, Truman nu a reuşit să ajungă suficient de aproape în a descoperi adevărata natură a lumii sale ?”.
Christof răspunde rapid şi dezinvolt, dar şi foarte pe scurt : „Acceptăm Realitatea lumii care ne este prezentată. De aceea !”.

În continuarea intervenţiei în direct, o „defectoare”, Sylvia – fostă figurantă în acest incredibil Show, cea care a încercat să-l ajute pe Truman să cunoască Adevărul, ca un fel de Trinity a Matrix-ului şi care, evident, nu poate fi decât o „ea” ! – îl întreabă, revoltată, pe acest „creator” al show-ului :
Ce drept aveţi ca să luaţi un copil şi să-i transformaţi viaţa într-o batjocură (minciună) ? Nu te simţi niciodată vinovat ?
Răspunsul lui Christof, foarte apăsat transmis, cu o privire intensă către camerele video, este monumental în privinţa unei anumite mentalităţi şi ale anumitor „structuri” psihologice şi nu numai :
I-am oferit lui Truman şansa de a duce o viaţă normală.
Lumea în care trăieşti tu, este cea bolnavă.
Seahaven este aşa cum ar trebui să fie viaţa.
(SeaHAVEN, iarăşi este un nume simbolic – din acest film plin de nume simbolice, exact cum le place cabaliştilor : „SeaHeaven”, adică „Paradisul Mării”.)

Sylvia insistă : „Nu este un actor. Este un prizonier. Uitaţi-vă la el ! Priviţi ce aţi făcut din el !”.
Christof răspunde instantaneu :
Poate pleca în orice clipă. Dacă ar fi avut şi cea mai mică dorinţă, dacă ar fi decis cu adevărat ca să descopere Adevărul, nu exista vreo cale prin care noi să-l fi putut opri.
Cred că ceea ce te întristează este faptul că, în cele din urmă, Truman preferă ceea ce ai numit ca fiind celula lui...
Sylvia replică cu o voce joasă, dar foarte sigură pe ea : „Aici vă înşelaţi. Vă înşelaţi groaznic şi o să vă dovedească !

Pentru cei care nu aţi văzut filmul sau chiar şi pentru aceştia, dar care nu mai ştiu finalul, vă las plăcerea de a descoperi cine are dreptate, dintre cele două (fundamentale) forţe care se confruntă, scurt dar extrem de intens, în acele momente ale filmului.




Deci, şi „băieţii” Cabalei recunosc, prin anumite voci (mai mult sau mai puţin „autorizate” – vom vedea imediat mai jos...) că, dacă cineva doreşte cu Adevărat, este determinat şi acţionează în consecinţă, nu există nicio forţă reală care să-l ţină prins în această celulă (magie) a Matrix-ului.

Aşadar, totul se reduce la o chestiune de Alegere reală, făcută cu întreaga Fiinţă, dar şi cu determinarea de a Pune în practică ceea ce s-a decis.
 
Altfel, totul rămâne doar la nivel de potenţial... şi atât.




Şi, la finalul acestui expozeu, haideţi să vedem „cireaşa de pe tort”, reprezentată, în acest caz, de un nume care ne confirmă faptul că tot ceea ce am „văzut” până acum, la nivel simbolic, nu pare a reprezenta doar speculaţii personale : Co-Producător (dar şiUnit Production Manager, adică Managerul de Producţie) al acestui film plin de simboluri este... Richard Luke ROTHSCHILD (ca şi în cazul altui film, la fel de „interesant”, „Regele-Scorpion 2).


Altfel spus : doriţi să vedeţi care era Viziunea şi Mesajul Cabalei (Rothschild-Rockefeller et comp.) la nivelul anului 1998, în privinţa Controlului Planetar al Individului (co-relat, eventual, cu ceea ce se întâmplă în prezentul lui 2018) ?

În acest caz, acest film – în care Truman este minunatul actor Jim Carreyeste, poate, cel mai potrivit răspuns (cu o interesantă Viziune finală)...

VIZIONARE cât mai CONŞTIENTĂ ! :


Link-ul către film :




MarYan

Un comentariu:

  1. Minunata prezentare a filmului ! Va multumesc foarte mult MarYan !
    Daniela Maria

    RăspundețiȘtergere