vineri, 30 iunie 2023

MarYan – Vremuri Tulburi : 5. Războiul Tehno-Economico-Financiar dintre Rusia şi SUA/UE (sau, mai clar precizat, dintre BRICS+ şi Lagărul Occidental) – 30 mai 2023.


MarYan

Vremuri Tulburi

 5. Războiul

Tehno-Economico-Financiar

dintre

Rusia şi SUA/UE

(sau, mai clar precizat,

dintre

BRICS+ şi Lagărul Occidental)

– 30 mai 2023 –


(continuare din Partea 4)


Astăzi continuăm PoVestea noastră a acestor VREMURI TULBURI – legată de situaţia generală din Ucraina, generată de Operaţiunea Militară Specială a Rusiei declanşată pe 24 februarie 2022...

...Cu a 5-a Parte care se referă la un subiect ce ar putea fi poate plicticos pentru unii, dar cu siguranţă interesant sau poate chiar fierbinte pentru alţii : Războiul tehnologic, economic şi financiar dintre BRICS şi Occident, exprimat deocamdată prin lupta directă dusă pe Frontul economico-financiar, care uneori pare a fi mai dur decât ce se întâmplă pe frontul de luptă ucrainean !

Deşi la prima vedere acest aspect nu pare a fi chiar cel mai relevant, este de reţinut faptul că, până la urmă, multe dintre motivaţiile acţiunilor umanilor pe aici, prin planul fizic, se reduce la numere şi cifre... adică la valorile materiale şi, în primul rând, la cele financiare...

...Căci, dincolo de existenţa Armelor Convenţionale / Biologice-Chimice-Nucleare şi a Armatei ucrainene, toate acestea îşi au originea în dorinţa de a cuceri vastul teritoriu rus care, precum Traian la întoarcerea din Dacia cucerită, va oferi occidentalilor (şi în primul rând americanilor) acele fabuloase bogăţii din zona Siberiană ce ar mai putea ţine Imperiul în viaţă (de prădăciuni, conform cu Epoca colonială) pentru încă cel puţin câţiva zeci de ani !

Aşa cum întunecaţii din vremea romană s-au uitat către Dacia şi au spus, simplu : „O vrem să fie a noastră, cu tot aurul ei“, la fel au zis şi prădătorii reptilo-draconieni contemporani încarnaţi : „Vrem Rusia cu toate uriaşele ei bogăţii!

Şi nu mai este vorba, ca pe vremea Daciei, doar de aur, ci şi de petrol-gaze şi multe alte metale rare şi mai valoroase decât aurul, plus pădurile sălbatice... plus nesfârşitele terenuri ale Siberiei cu misterele Tartarului (ale URIAŞILOR) cu uimitoarele lor tehnologii bine ascunse şi protejate de ruşi în Taigaua Siberiană (după care a jinduit şi Hitler, ce  nu a rezistat tentaţiei de a încerca să cucerească această fabuloasă Zonă a Siberiei, deşi era „preten“ cu gazda locului, Stalin)...

 


Dar haideţi să vedem, cât mai pragmatic, cum stăm cu situaţia luptei aprige dintre Rusia (şi BRICS, prin extensie, cu vârf de lance China) cu Lumea Occidentală (NATO-SUA-UE) pe Frontul TEHNOLOGIC.

Aici avem două componente fundamentale : Hardware-ul (componentele fizice ale computerelor) şi Software-ul (programele care permit funcţionarea computerelor).

Cum ar sta chestiunea în privinţa SOFTWARE-lui ?

Evident că problema fundamentală se va învârti în jurul chestiunii INTERNET-ului, creaţie americană – şi nu doar creată, ci şi controlată, inclusiv în prezent, de către americani, prin DARPA, ca Agenţie a Departamentului Apărării a SUA (vedeţi detalii, inclusiv istorice, şi aici, aici, aici şi aici).

De aceea Rusia nu a putut tolera acest lucru şi, în paralel cu vecinii lor (de BRICS) Chinezii, au pus la punct aparent „ciudatul“ numit „Internet suveran rus“ (vedeţi aici şi aici), dar care a devenit vital imediat după intrarea în acţiune a Operaţiunii Militare Speciale din 24 februarie 2022.

Dar povestea Internetului nu se opreşte la această scurtă intervenţie personală ce explică în câteva cuvinte rezolvarea unei uriaşe potenţiale probleme a ruşilor şi a chinezilor (controlul real al Internetului de către americani, direct de către Pentagon, fiind proprietarii de drept ai acestei creaţii a lor), ci ducerea luptei la un nou nivel, cel Spaţial ! :

- „Scott Ritter, despre sateliţii ruşi cu o «precizie de până la un metru», ţintiţi asupra Ucrainei“,

- „Internetul Spaţial, o cursă de viteză“,

- „Ruşii au inventat «Sfera», cea mai nouă provocare pentru sateliţii lui Elon Musk“ şi

- „Război Spaţial ? Dimitri Medvedev anunţă că Rusia este gata să doboare sateliţii lui Elon Musk“...

...Prin care se luptă direct şi „pe faţă“ nu doar cu promovarea unui anume Internet (care, apropos, chiar asta înseamnă, „Reţea inter-conectată“), ci chiar funcţionarea sa fizică prin existenţa şi funcţionalizarea sateliţilor necesari acestuia... şi iată Războiul Spaţial la un pas de realitate !


[De fapt, acest Război de tip Spaţial, cu numeroşi sateliţi implicaţi şi coordonaţi de o Inteligenţă Artificială integratoare, este un aspect care s-a remarcat cam de la bun început, imediat după ce frontul s-a încins şi s-a ajuns la bătălii intense...

...Atunci când eficienţa acţiunilor de distrugere a inamicului era dată de capacitatea de scanare a frontului inamic de către proprii sateliţi şi de integrarea informaţiilor şi transmiterea ordinelor de atac la modul „instant“...

...Aspecte ce au evidenţiat puterea ambelor tabere (Rusă/Chineză şi Occidentală) în privinţa dotării şi funcţionării acestor sateliţi.]

Şi, ca să facem legătura cu HARDWARE-ul cel necesar funcţionării oricărui aparat tehnologic, iată la ce nivel au ajuns ruşii cu dezvoltarea unor arme de apărare anti-aeriană : Sistemul „S-350 Viteaz“.

Acesta este situat ca nivel între sistemele anti-rachetă S-300 Buk şi mult mai performantele S-400, dar care, proaspăt ieşit din liniile de fabricaţie, pare a fi complet automatizat, şi nu oricum, ci funcţionând ghidat în totalitate de către Inteligenţa Artificială !...

...Cea care, la începutul războiului din cursul anului trecut 2022, le-a dat teribil de furcă ruşilor, prin sincronizarea pe care această IA (americană!) o făcea între sateliţii americani (StarLink, dar probabil şi alţii) şi apărarea anti-aeriană ucraineană, cu mari distrugeri pentru ruşi în acea vreme...

...La care, iată, ruşii s-au adaptat rapid, din mers, creând propriile sisteme de apărare bazate total pe inteligenţa artificială (echipajul acestui sistem a fost „spectator“, doar supraveghind funcţionarea acestuia : cum s-a activat singur  în momentul lansării unui avion MIG-29 ucrainean, apoi a fixat şi ghidat racheta până ce acesta a fost rapid şi eficient lovit şi distrus !).


La fel putem spune şi despre poVestea cu DRONELE, cele care au devenit adevărate vedete cu ocazia acestui Război : după o perioadă de început ezitant, în care au fost atacaţi dur şi surprinşi de drone ucrainene de provenienţă turcească (deja celebrele Bayraktar TB2), după ce au primit ajutor de la iranieni (cu dronele lor performante Shahed), iată că acest an a cunoscut o explozie a utilizării de drone de producţie rusească (Lancet – probabil de la „Lanseta“ pescarului şi mai puţin o para-frază ironică a Lancelot-ului britanicilor cu ai săi 12 Cavaleri ai Mesei Rotunde...), astfel tehnologia rusă adaptându-se rapid, din mers, şi la acest capitol, alături de cel al Inteligenţei Artificiale.


Însă toate aceste arme (ca mici exemple, „mizilicuri“, faţă de nebunia tehnologică a ruşilor, în frunte cu celebrele Rachete hipersonice de tip Kindjal cu viteza lor de croazieră de peste 10-12 Match, adică de peste 10-12 ori viteza sunetului !), deci toate acestea nu ar putea fi posibile, ca cele expuse mai sus, coordonate de I.A., fără existenţa unui hardware corespunzător.

Iar nucleul hardware-ului sau, mai bine zis, creierul oricărui hardware este chiar CHIP-ul, micro-procesorul, ca şi nucleu al oricărui computer.

Astfel se explică miza interzicerii de către SUA a importurilor de chipuri în Rusia de către puţinii producători mondiali, în frunte cu taiwanezii...

Însă poVestea aceasta a micro-procesoarelor şi a accesului ruşilor la ele, este expusă foarte interesant şi detaliat de către acelaşi Dan Diaconu pe al său blog „Trenduri economice“, care ne „plimbă“ (elegant şi bine informat, ca de obicei) în mod „magic“ şi fascinant cu informaţiile din acest domeniu tehnologic din Iunie 2022 până în prezentul lui Iunie 2023 :

- „De la geo-politică la tehnologie“,

- „Cât de aproape sau de departe este Rusia de o nouă victorie tehnologică majoră ?“,

- „Materii prime şi tehnologii“,

- „Momentul despărţirii tehnologice“,

- „Lungul drum către independenţa tehnologică“,

- „O poveste cu chip-uri“ şi

- „Din nou despre separarea tehnologică“.

 


Cam aceasta este poVestea tehnologică a Rusiei (şi a Chinei) care ne arată, în mod foarte clar, cam cum poate evolua o situaţie : de la a depinde total de experior (că, deh, pe atunci erau „prieteni“ cu Occidentul)...

...Către crearea şi producerea în cantităţi suficiente a produselor de înaltă tehnologie ce nu au mai putut fi primite (importate), în frunte cu cele mai importante din punct de vedere strategic, cele ale chipurilor/micro-procesoarelor (ca şi creiere ale funcţionării oricărui aparat ce implică tehnologia informaţiei).

 


De fapt, dezvoltarea tehnologică a unei ţări are legătură, până la urmă, cu nivelul general de dezvoltare al acesteia, evidenţiat primordial prin Nivelul ECONOMIC la care se situează respectiva ţară (în acest caz, Rusia în primul rând).

De aceea pare logic şi raţional să urmărim funcţionarea Economiei Rusiei (în care intră, practic, şi elementul financiar) pentru a vedea unde se situează aceasta în contextul teribilului Război generalizat pe care-l duce Occidentul împotriva Rusiei, în care Frontul economico-financiar este unul foarte intens solicitat !

Şi iar vă propun să cercetăm situaţia generală în care se situa Rusia cam pe la începutul conflictului din Februarie 2022, realizat de acelaşi Dan Diaconu – cu atât mai mult cu cât în acest context acesta chiar este „în mediul său“ (pe blogul său „Trenduri economice“), prin expunerea unui Raport din anul 2019 al celebrei „RAND Corporation“ americane („think-tank şi contractor al Administraţiei SUA“) ce detalia Planificarea atacării Rusiei, Plan care în prezent este urmat pas cu pas, până la virgulă ! : „De ce se întâmplă ceea ce se întâmplă în Ucraina“.

Cum spuneam, Războiul dintre Rusia şi Occident (NATO- SUA-UE) nu se dă doar pe Frontul ucrainean, ci mai ales pe întregul Glob Planetar !, prin deja celebrele valuri de sancţiuni economico-financiare ce au lovit Rusia la scurt timp de la declanşarea nebuniei din 24 februarie 2022, cu rezultatele deja cunoscute, ce deja erau remarcate cu uimire şi maximă nervozitate în Occident şi natural punctate în Rusia, inclusiv de către Putin (aici, aici şi aici).

De fapt, încă din prima fază de la primele sancţiuni impuse Rusiei încă din Martie 2022, analiştii (lu‘ Peşte) occidentali deja titrau la scurt timp după aceea : „«Fortăreaţa Rusia» rezistă în faţa sancţiunilor occidentale – dar până când ?!“.

Şi, ce-i drept, aceştia şi-au primit răspunsul până la urmă, la început mai uşurel (prin Iunie 2022: „Putin : Blitz-kriegul economic împotriva Rusiei a eşuat. Nimic nu va mai fi ca înainte în politica globală“), apoi tot mai apăsat, în aceste ultime luni (Iunie 2023), acest răspuns cristalizându-se foarte clar, ca o recunoaştere evidentă pentru oricine :

- „The Guardian : «Eşecul Occidentului» în confruntarea cu Moscova“,

- „Un mare eşec : războiul economic împotriva Rusiei“,

- „Şi totuşi, până la urmă cine este în groapă ?“ şi

- „The West’s Economic War on Russia Has Failed“ („Războiul economic al Occidentului împotriva Rusiei a eşuat“).


Şi mai clar, analistul (cu adevărat) independent Adrian Pătruşcă observa şi puncta editorialistic toate aceste aspecte, încă din toamna lui 2022 (Octombrie) şi iarna lui 2023 (Februarie) :

- „«Ucraina câştigă» – «Rusia pierde» : Cum arată «Victoria» şi «Înfrângerea» în REALITATE“ şi

- „Tăiere de Moţ : Ursitoarele la căpătâiul Războiului – Cum va creşte Micuţul ?“.

Iar acestea nu sunt singurele articole care descriu altfel situaţia generală din Rusia pe fondul celebrelor „sancţiuni occidentale“, căci iată, dacă „săpăm“ în continuare, mai găsim : aici, aici, aici şi aici...

...Dar şi, mai departe, informaţii care încep să contureze o imagine de coşmar pentru occidentalii tot mai chinuiţi de „sancţiunile“ impuse tot de ei : o economie rusă nicidecum „turtită“ de presiunea sancţiunilor, ci care, culmea-culmilor, este într-o ascensiune fulminantă, pe care nu a mai avut-o vreodată până acum ! (precum tipologia umană, unde „şutul în fund“ este un uriaş pas înainte, care nu ar fi fost făcut în lipsa şutului) :

- „O jurnalistă britanică, surprinsă de relatările ruşilor despre viaţa lor după un an de sancţiuni“ (Martie 2023),

- „Rusia a devenit singura ţară din Europa în care s-a observat deflaţie alimentară în Aprilie (2023)“,

- „Fost ofiţer american de informaţii militare (Scott Ritter) : Miliarde de dolari vin în Rusia. Economia rusă de astăzi este mai puternică decât oricând în istorie. Ţara se confruntă cu un adevărat boom de construcţii şi infrastructură la care Biden poate doar visa“,

- „Rusia anunţă că va reveni la creşterea economică dinainte de război“,

- „Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 5,4% în luna Mai (2023)“,

- „În 2022, datoria externă a Rusiei raportată la PIB a scăzut până la un minim istoric“ şi

- „Pentru prima dată din 2014, Rusia a revenit printre primele 10 cele mai puternice economii ale lumii“ (Mai 2023)...

...Toate acestea având drept fundal „Noua strategie de dezvoltare a Rusiei“ unde este expus surprinzătorul Program economic al Rusiei, din ce în ce mai uimitor pentru occidentalii interesaţi care se uită tot mai lung „când anume va sucomba rusul, sub povara uriaşelor sancţiuni occidentale“.

 


Aşadar, INDUSTRIA Rusă, deşi la început părea să se prăbuşească sub greutatea „marilor Sancţiuni occidentale“ (aici şi aici)...

...După ce Putin a început să ia contra-măsuri la fel de dure, precum cele occidentale (aici şi aici)...

...Iată că, în realitate, Industria Rusiei merge „ca unsă“, fără probleme majore, ci, dimpotrivă (după cum au observat chiar şi occidentalii în articolele expuse imediat mai sus, plus acestea : aici, aici şi aici).

 


Industria PETROLIERĂ Rusă duduie şi aceasta, recunoscută la multiple niveluri, chiar şi de către „duşmanii“ personali ai lui Putin, ruşi miliardari dizidenţi şi nu numai : aici, aici, aici, aici, aici, aici şi aici...

...Şi aceasta împotriva blocajelor dorite cu ardoare de către americani şi europeni (europeni, adică Marea UE, „blocaţi“ la rândul lor în... Directivele americane!), căci ambarcaţiunile petroliere de toate felurile şi sub nenumărate steaguri „zburdă“ pe mările şi oceanele lumii, ducând petrolul rusesc la mulţi „însetaţi“, sub formă (semi)oficială sau, mai ales, ne-oficială prin diverse tertipuri, adaptate la nevoile zilei şi provocate de înşişi Marii Trişori, Occidentalii : aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici şi aici.

Iar apogeul acestei situaţii pare a fi atins chiar în această perioadă, de Iunie 2023, când Dan Diaconu declara pe Telegram la 10 iunie 2023 :

Exporturile ruseşti de petrol au crescut cu 37% între Ianuarie şi Mai (2023).

Rusia exportă atât de mult încât se vorbeşte despre politici (ruseşti) menite a mai diminua exporturile pentru ca producătorii să se poată concentra mai mult pe piaţa internă.

Da, și asta e tot din ciclul «sancţiunile funcţionează»!

 


În privinţa GAZELOR Ruseşti, se observă aceeaşi evoluţie extrem de interesantă, în care acele disperate sancţiuni Occidentale au provocat extrem de multe probleme în special europenilor care, imediat după Martie 2022 (când s-au aruncat ca uliii/vulturii cu sancţiuni ale gazelor împotriva ruşilor), au realizat în foarte scurt timp SINUCIDEREA ECONOMICĂ la care urmau să se supună (aici, aici şi aici), prin schimbarea furnizorului, de la Gazul rusesc, abundent şi ieftin, cu cel american de tip GNL (Gaz Natural Lichefiat), cu costuri crescute de până la 4-10 ori la o calitate mai slabă (a GNL-ului american) plus deficienţe majore de aprovizionare la destinatarul european (aici, aici, aici şi aici).

Drept urmare, s-a văzut în scurt timp că adevăraţii mari câştigători (chiar dacă cu eforturi mari şi creativitate economică mult amplificată!) ar fi chiar RUSIA şi... CHINA, alături de INDIA, cea care a profitat imediat de această uriaşă oportunitate de afaceri şi de dezvoltare economică generală (prin achiziţionarea de gaze şi petrol ieftine ruseşti, prelucrarea şi rafinarea ulterioară a acestora, care sunt apoi vândute către occidentalii europeni aflaţi sub cizma americană, ca şi materii prime prelucrate indiene !) : aici, aici, aici şi aici.

 


La fel se poate spune şi despre numeroase alte MATERII PRIME produse în Rusia şi apoi exportate în zone extrem de „sensibile“ la achiziţionarea acestora (considerate a fi, de către Industria modernă „verde“, ca tot mai importante în lanţul global de producţie) : aici, aici, aici şi aici.

 


În privinţa AGRICULTURII, lucrurile par a se mişca în acelaşi sens, cu informaţii alternative care ne arată că nicidecum nu ar fi Rusia vinovată de „criza alimentară globală“ (cum se poate cerceta/citi aici, chiar dacă în limba engleză, cu posibilă traducere aici).

Dimpotrivă, Rusia ajută ţările africane (şi nu numai pe acestea) cu producţia sa proprie de peste 100 de milioane de tone de cereale, ca acestea să fie bine aprovizionate, inclusiv cu îngrăşăminte chimice (care nu prea mă încântă personal, dar care încă par a fi utile şi importante, într-un anumit fel, pentru producţia agricolă mondială) !

(Astfel, „criza ucraineană a cerealelor“ este una falsă, cu nenumărate probleme la nivel european, inclusiv în ţara noastră, cu afectare directă a fiecăruia dintre noi – vezi aici, aici, aici, aici şi aici.)

De aceea articolele de mai jos par a fi relevante şi cât se poate de clare în privinţa profilului agricol al Rusiei care, nu de acum, ci după 2014 (după primele sancţiuni americane de după „invazia Crimeei“), Rusia a lucrat din greu pentru a deveni auto-suficientă cel puţin din punct de vedere agricol – ceea ce pare să fi reuşit, ajungând în prezent la excedente mari, inclusiv la cereale, după cum am precizat mai sus :

- „Americanii din spatele afacerii cerealelor ucrainiene pun la cale la Bucureşti marile tunuri“,

- „SUA se află în spatele crizei alimentare globale : 3 din cei 4 giganţi de cereale ce controlează 80% din comerţul mondial sunt companii americane !“,

- „Bloomberg : Plecarea comercianţilor de cereale occidentali de pe piaţa rusă va creşte influenţa geo-politică a Rusiei“ şi

- „În Mai (2023), Rusia a devenit singura ţară din Europa cu deflaţie alimentară“.

 


În schimb, ECONOMIA UCRAINEANĂ este tot mai mult „pusă pe butuci“, de către aceleaşi „creiere“ care au pritocit, de fapt, cam ceea ce se petrece în prezent pe acolo, cu „faţadele“ (păpuşile) lor prezidenţiale...

Iată doar două mostre de ceea ce se petrece acum în Ucraina şi la ce nivel (de „datoare vândută“ la propriu !) a ajuns :

- „Ucraina, deja datoare vândută Occidentului ! Zelenski : «Trebuie să plătim, nimic nu este pe gratis»“,

- „BlackRock cumpără Ucraina. Zelenski a bătut palma cu Larry Fink“ şi

- „Europarlamentar irlandez : Zelenski a vândut peste 3 milioane de hectare de teren agricol unor companii occidentale“.

Aşadar, nimic nou sub soare(le tot mai arzător)...

 


Cât despre ECONOMIA OCCIDENTULUI, chestiunea nu este atât de simplă şi clară cum ar părea la prima vedere...

Iată, de exemplu, în cazul SUA ce se spunea şi se spune şi acum, după (exact) 16 luni de la declanşarea oficială a conflictului ucrainean :

- „Va avea America aceeaşi soartă ca Roma ?“,

- „Situaţia datoriei americane explicată pe înţelesul tuturor“...

...Dar şi aici, aici şi aici.

De asemenea, situaţia nu este roză nici în EUROPA (confundată deja cu UE din Lagărul Occidental) ci, dimpotrivă, aceasta părând a fi una dintre ţintele (prioritare ale) americanilor, prin impunerea sancţiunilor Rusiei şi stârnirea războiului acesteia cu Ucraina (ca, prin deviere, săgeţile aruncate spre Rusia să lovească în plin scăfârlia cea obedientă a UE) :

- „De ce sancţiunile Washingtonului asupra Moscovei vor distruge Europa şi nu Rusia“,

- „Vladimir Putin anunţă creşterea preţurilor în Europa : «Ţările europene se sinucid economic!»“,

- „Europa se trezeşte. Sancţiunile au provocat un dezastru economic în UE“...

...Dar şi aici, aici, aici, aici, aici, aici şi aici.

De fapt, chestiunea aceasta nu este valabilă doar pentru Europa, ci chiar pentru întreaga „lume globalizată“, căci informaţiile evidenţiază că toţi au de pierdut de pe urma acestor sancţiuni (însă cel mai puţin în cazul americanilor sau, şi mai exact, al UNOR americani, aşa mai coloraţi şi cabalişti...) :

- „Începe Epoca Penuriei : o lovitură de 1,6 trilioane de dolari pentru economia globală“ şi

- „Cruciada împotriva lui Putin este pretextul pentru Eutanasierea Occidentului“.

 


Deci, din aceste imagini puse şi supra-puse ale principalilor actori globali care sunt prinşi în această dramă ucraineană, se observă cum Ruşii nu numai că nu „pierd“, per ansamblu, ci chiar au câştiguri importante, punctând în aspectele mari ale economiei lor, fericiţi chiar că marile concerne occidentale s-au retras (de nevoie, forţaţi de sancţiunile americane !) din marea felie de tort a economiei ruse, lăsând ruşilor un spaţiu liber uriaş...

...În care aceştia, în fine respirând în voie, şi-au suflecat mânecile şi au început să-şi (re)construiască economia lor în zonele care până acum erau vulnerabile la oferta occidentală (vedeţi tehnologiile cu chipurile / procesoarele care sunt în plină dezvoltare şi la ei)... plus supravieţuirea şi chiar dezvoltarea agriculturii, dar şi a industriei de petrol, gaze şi alte materii rare (inclusiv uraniul cel atât de necesar centralelor nucleare occidentale şi mai ales americane).

Deci, deocamdată putem spune că TREABA MERGE ÎNAINTE !... şi chiar CU MAI MULT SPOR decât până la 24 februarie 2022 (data declanşării Operaţiunii Speciale Ruse, dar şi a Sancţiunilor Occidentale) !

 


Doar din observarea acestor aspecte ce ţin de Economie în general şi Tehnologie în special – plus uriaşa industrie militară rusă aflată în creştere fulminantă în aceste ultime 16 luni – şi deja putem repeta în mod apăsat ce am scris imediat mai sus, anume că „dezastrul rus“ devine tot mai mult un veritabil „triumf rus“ pe Frontul economico-tehnologic !

Însă de-abia acum situaţia devine cea mai interesantă, când am intrat în al treilea „front“ al articolului nostru, cel mai incitant pentru toţi, cel FINANCIAR !

Ei bine, dragi prieteni, aici se dă adevărata BĂTĂLIE !

Aici este miza-mizelor : BANII !

Căci, după cum bine vedem cu toţii, putem fi cei mai dotaţi şi „hăruiţi“ de la Natură cu orice doriţi, dacă la capitolul financiar se stă prost, în scurt timp se va ajunge la „blocajul financiar“, la neplata facturilor, la probleme ce ţin de a se asigura „hrana cea de fiecare zi“, de „un acoperiş deasupra capului“ etc. etc.

Ştim cu toţii prea bine pentru a nu mai insista...

Astfel că, deocamdată, fiind în Jocul Cabalei din acest Matrix în care Regulile le-a făcut de mult şi a reuşit să le impună şi să le menţină de mii şi zeci de mii de ani, cu acest instrument de control teribil numit BANUL, deocamdată, fiind pe terenul lor, jucăm după muzica lor...

Şi dacă vreunul va zice că nu-i chiar aşa, atunci să renunţe total şi definitiv la a mai folosi banii, agoniselile şi toate celelalte „bunuri“ ale planului fizic... şi apoi să mai vorbească.

Am re-amintit aceste truisme (adevăruri evidente) doar pentru a ajuta la mai buna clarificare a mizei acestui Război Financiar care se petrece în prezent, în lume, între Lumea Occidentală şi BRICS+ (care deja îşi spune „Sudul Global“ sau Cei ce fac parte din Lumea Multi-Polară).

 


Cu aceste scurte reamintiri făcute, să pornim în acest ultim şi esenţial capitol.

Întâi de toate, haideţi să vedem perspectiva lui Dan Diaconu de pe blogul său „Trenduri economice“ în privinţa situaţiei generale a banilor din zonele „de putere“ de pe glob şi a modului de distribuţie a acestora la acest moment, una în care în ţările din Zona Oocidentală nu vorbim decât despre DATORII, unele tot mai mari şi mai mari ! : „Adevărul despre bani pe înţelesul tuturor“.

 


Dar să o luăm pe rând, cu cele mai reprezentative valute din lume, prin unul dintre cele mai puternice SIMBOLURI ale Puterii în Matrix, denumit de către Controlori ca „BAN“, adică „Note de bancă“ (Bank-note), cu valori (arbitrare) acordate de către acele Forţe de Control care, apoi, sunt proiectate asupra mulţimii care le preia direct şi ne-condiţionat, pe baza credinţelor şi acceptanţei (gradului de acceptare) a lor.


Şi, cum este normal şi clar (încă), să începem cu DOLARUL.

Aici, poate cea mai relevantă poVeste este expusă într-un articol ce pare mai „obscur“, cumva, cu greşeli gramaticale, dar care, odată trecut de proba formei/formalizării, descoperi idei clare şi foarte precise referitoare la petro-dolar şi ceea ce se petrece cu acesta, actualmente, ca un corolar la istoria de mai mult de un secol de dominaţie generală :

- „Cronometrarea Prăbuşirii : Ron Paul spune : «Urmăriţi Petro-dolarul»“.

Aceleaşi aspecte sunt şi mai bine aprofundate în aceste două articole din limba engleză, pe care le puteţi cerceta foarte uşor punând conţinutul lor pe acelaşi „Google Translate“ amintit şi cu alte ocazii, cu eficienţă (aproape) maximă. Iată-le :

- „The commodity currency revolution“ („Revoluţia Banilor“) şi

- „Is the Collapse of the Petrodollar Imminent ? Here’s How It Could Impact the World’s Reserve Currency“ („Este iminentă prăbuşirea dolarului ? Iată cum ar putea afecta Moneda de Rezervă a lumii“).

La fel, Dan Diaconu oferă pe acelaşi blog al său o perspectivă complexă şi din multe aspecte/faţete ale subiectului (petro)dolarului şi a situaţiei acestuia la acest moment (cu atât mai competente, cu cât acesta pare a funcţiona în domeniul economic, blogul său numindu-se chiar aşa : „Trenduri economice“) :

- „Cât mai rezistă dolarul ?“,

- „Câte ceva despre datorii“,

- „Va mai reuşi SUA să pună şi acum batista pe ţambal ?“,

- „Contextul actual şi fundamentele sale“...

...Dar şi aici, aici şi aici !

Dacă însă doriţi să înţelegeţi toate acestea într-un limbaj mai „poetic“ şi mai limpede şi simplu în acelaşi timp, cu siguranţă că poVestea aceluiaşi Tucker Carlson vă va prinde, ca de obicei, alături de poVestea spusă de Michael Greer, în adaptarea lui Adrian Pătruşcă :

- „Administraţia Biden aruncă în aer Dolarul - Prostie sau Premeditare ?“ şi

- „Cum va arăta sfârşitul lumii“.

Dar dacă şi aşa este prea greu, iată alte câteva articole ce punctează în câteva rânduri (mai multe sau mai puţine) aceeaşi situaţie a dolarului în rol de hegemon aflat pe cale de dispariţie (hegemonul !) :  aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici şi aici.

Următorul calup informaţional este şi mai relevant, cumva detaliind situaţia actuală din perspectiva unor aspecte particulare ce ţin de materiile prime tranzacţionate de Rusia şi ţările BRICS în propriile monede şuntând dolarul, de activele blocate ale Rusiei şi altele asemănătoare : aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici şi aici.

Şi ca treaba să fie şi „mai treabă“, iată perspective şi mai interesante în privinţa (petro)dolarului, care începe să migreze către aspecte tot mai volatile, respectiv DIGITAL(izar)E, ca etapă către o Nouă Monedă Unică mondială ! :

- „Se schimbă epoca bancnotei verzi ? Casa Albă lansează proiectul dolarului digital“,

- „Începutul sfârşitului dolarului american şi pericolul instaurării societăţilor fără numerar : «Vom fi închişi ca într-un ţarc din care nu va mai exista scăpare»“ şi

- „Un eşec în Ucraina ar putea însemna dezintegrarea UE şi a NATO. Occidentul foloseşte războiul pentru tranziţia spre o nouă Monedă Unică Mondială !“.

Iar la finalul acestui capitol al dolarului, iată şi un bonus :

-  În războiul dintre rublă şi dolar există un perdant clar. Care nu-i rubla şi nici dolarul !“ (evident, este vorba de moneda celui mai „lovit“ continent în urma operaţiunii din Ucraina, respectiv Europa cu al ei/nostru EURO !).

Comentarii ?

Deja par a fi de prisos...

 


Acum, mai departe, trecem la aparent principalul rival direct al Dolarului, respectiv RUBLA rusească.

Şi cam cum stă Rubla după 16 luni de război ?

Iată mai jos cum „stă“ drăgălaşa de monedă a ruşilor în vara lui 2023, ceva în genul :

- „Financial Report : Rusia este acum complet liberă din punct de vedere financiar faţă de Petro-Dolar!“,

- „Sancţiunile occidentalilor i-au «nenorocit» pe ruşi : Rubla a devenit cea mai puternică monedă din lume, anunţă Bloomberg“,

- „Rubla rusească îşi revine spectaculos şi atinge maximul ultimilor doi ani“,

- „Rubla, sănătate beton ! Sancţiunile occidentale, frecţie la piciorul de lemn“,

- „Rubla rusească înfloreşte şi urcă la maximul ultimilor 7 ani faţă de dolar“,

- „Rubla şi-a revenit puternic şi este peste nivelul de dinainte de războiul din Ucraina“,

- „61 de ruble pentru un dolar. Sancţiunile europene au întărit banii Rusiei“ şi

- „GOOD JOB ! Rubla şi dolarul au câştigat războiul din Ucraina !“.

Aşadar, iată cum „Sancţiunile Occidentului“ au reuşit o performanţă minunată, de a întări până la valori de neimaginat moneda „duşmanului“ cel mai aprig şi ţinta principală a avalanşei teribile de sancţiuni...

Dacă nu ar fi chiar de plâns (nebunia războiului cu multe distrugeri de vieţi omeneşti, adică, mă rog, de corpuri fizice afectate în mod violent), ar fi chiar de „cascadorii râsului“ !

Însă nu doar în privinţa strict a Monedei situaţia este cu totul alta decât cea prognozată şi dorită de către occidentali, dar şi în cazul situaţiei financiare generale, începând cu dobânzile practicate de Banca „naţională“ a Rusiei (pun în ghilimele pentru că, deşi unele info transmit că din 2017 aceasta s-ar fi / ar fi fost eliberat[ă] cu adevărat, alte info ne spun că încă s-ar afla sub influenţa Rotschild-zilor, cei ce controlează practic toate Băncile Centrale ale ţărilor lumii) şi a altor aspecte financiare : aici, aici, aici, aici, aici şi aici...

...Deşi, iată, între timp în Rusia continuă să apară şi alte aspecte (dezvoltări ale subiectului financiar), tot mai „la modă“ :

- „Putin introduce rubla în regiunea Herson !“,

- „Planul B al lui Putin împotriva sancţiunilor Occidentului“ (moneda digitală) şi

- „Modelul sovietic şi criptomonedele. Cum vrea Rusia să se dezlege de Sistemul financiar Global“.

Iar cel mai „fierbinte“ subiect, din punctul personal de vedere, se referă la obţinerea „rublei forte“, cea cu acoperire în AUR (pornind de la 5.000 de ruble gramul de aur) – subiect care şi în Rusia, ca peste tot în lume, este extrem de „sensibil“, inclusiv din perspectivă istorică...

...Dar care poate fi mai clar înţeles din acest articol în engleză... :

- „Could Gold-Backed Ruble Change Global Economy ?“ („Rubla susţinută de Aur ar putea schimba Economia Globală ?“), tradus corespunzător aici.

Astfel, se poate observa cum moneda rusească a ţării care părea a fi „în moarte (clinică)“ – din declaraţiile occidentale din primele zile şi săptămâni după declanşarea Operaţiunii Speciale ruseşti şi a celebrelor sancţiuni occidentale...

...Iată nu numai că această monedă (Rubla) şi-a revenit spectaculos, dar acum merge înainte în forţă, cu forţă, fiind probabil un element de bază, alături de yuan, la fundaţia construcţiei viitoarei Monede BRICS ce va fi declarată (şi, probabil, lansată) la viitorul (apropiat) summit BRICS din 22-24 August 2023 în Africa de Sud !

Cum ar spune românul, cu potriveală „la fix“ : „Unde dai şi unde crapă, dom‘le !“... adică : unde dai cu sancţiunile şi unde crapă economia...

 


Acum, dacă aţi crezut că această perioadă se caracterizează prin creşterea şi întărirea rublei ruseşti doar ca un rezultat „contextual“, de „ricoşeu“ dat de sancţiunile ruseşti şi doar atât – ei bine, vă „înşelaţi amarnic“, dragi prieteni...

...Căci aici, în poVestea noastră nu este vorba de un conflict teritorial(izat) între Rusia şi Ucraina, ci de un veritabil RĂZBOI PLANETAR între Occident (cu NATO şi SUA ca vârf de lance) şi ceilalţi planetari, Majoritatea multi-polară a Sudului Global, cu BRICS+ ca elementul corespunzător de „vârf de lance“ – un Război în care NU partea Militară este cea mai dură (chiar dacă este cu adevărat cea mai spectaculoasă şi vizibilă, inclusiv prin atâta moarte concretă produsă), ci partea... FINANCIARĂ !

Da, Războiul Financiar este cel mai dur dintre toate, şi nu puţini analişti mai vizionari pun cauzele mai profunde ale declanşării nebuniei în Ucraina pe seama Războiului Monedelor ce are loc între Dolar şi monedele BRICS-ului, în care Rubla este importantă, dar elementul esenţial în acest Război, ca şi contra-parte reală a Dolarului, este YUAN-ul chinezesc !

De aceea, deloc întâmplător, prin declanşarea Operaţiunii Militare Speciale ruseşti în Ucraina s-a generat un efect direct pozitiv nu doar asupra Rublei ruseşti (prin ascensiunea fulminantă a acesteia, cum am văzut mai sus), însă acelaşi lucru s-a petrecut, în tandem şi „la braţ“, şi cu yuan-ul chinezesc.

Iată, mai jos, idei care susţin toate cele scrise mai sus :

- „Chinezii au început războiul crunt cu dolarul american : bătălia nevăzută în plină desfăşurare pe plan mondial“,

- „Yuanul, noua vedetă a sistemului comercial şi financiar global“,

- „Yuanul Chinei sparge dominaţia financiară a Americii ?“,

- „Yuanul chinez a scos dolarul de pe piaţă şi cucereşte Rusia“,

- „Rezultatele vizitei lui Xi Jinping la Moscova : Yuanul ar putea deveni monedă forte în ţări din Asia, Africa şi America de Sud“,

- „Se destramă influenţa americană asupra banilor : China globalizează yuanul. «Nu avem nevoie de dolarul vostru»“,

- „iBanFirst : Yuanul chinezesc poate deveni principala monedă de schimb“ şi

- „Ridică-te, Yuane ! Surprins de îngheţ, verdele Dolarului păleşte rapid“.

La fel, au apărut tot mai multe situaţii în care mari ţări „nealiniate“ Occidentului din Majoritatea multi-polară a Sudului Global aleg, în ultimele luni, ca tranzacţiile din schimburile comerciale bilaterale să fie făcute în monedele naţionale ale acestora, iar dacă nu se înţeleg, aleg să le facă în yuani (inclusiv în cei digitali de care se vorbeşte deja) ! :

- „Tensiuni între SUA şi China. Yuanul digital, interzis de americani !“,

- „Sfârşitul dolarului : Tranzacţii Rusia-China şi depozite bancare ruseşti în yuani – «Taiwanul ne oferă controlul global al semiconductorilor»“,

- „Rusia îşi reduce dependenţa de dolarul american mizând pe yuan-ul chinezesc“ şi

- „Nucleară pentru America ! Arabia Saudită acceptă yuani pentru petrolul vândut Chinei ! Dolarul, la pământ ?!“.

Şi, dacă mai exista vreun dubiu, acum iată cum deja o majoritate de ţări se încolonează către utilizarea yuan-ului chinezesc...

...Acest lucru fiind extrem de apăsat subliniat inclusiv de această informaţie care există încă din Aprilie 2022 : Israelul foloseşte deja yuanii ca şi active valutare ale Băncii Naţionale a Israelului, în detrimentul dolarilor care i-au „hrănit“ şi i-au susţinut existenţa (precum se întâmplă acum în Ucraina) de la înfiinţarea sa în Mai 1948 ! :

- „Top US Ally Israel Accelerates Dedollarization By Adopting China’s Yuan As Forex Asset“ („Cel mai important aliat al SUA, Israel, accelerează de-dolarizarea prin adoptarea Yuan-ului Chinei ca activ valutar“), cu posibila traducere aici.

 


Deci, cam aceasta-i situaţia cu principalele valute dominante la nivel global care contează în ecuaţia noastră.

Pentru precizie, nu am luat în considerare moneda europeană Euro, care urmează fidelă parcursul Dolarului, dar fără a avea impactul mondial al acestuia, în timp ce Yenul japonez, Lira sterlină britanică sau Francul elveţian sunt monede regionale cu impact şi mai mic la nivel global.

Cum spuneam, acum m-am focusat doar pe actorii principali din această luptă a monedelor din cadrul Războiului economico-financiar global, aflat în plină desfăşurare.

 


Aşadar, acum este momentul de a vedea, spre final, către ce fel de „deznodământ“ se îndreaptă lumea („dez-nod-amând“, deci „ceva referitor la desfacerea Nodului“ [gordian?]), cercetând Alternativa creată de Sudul Global la hegemonia (Petro)Dolarului a Lumii Occidentale, respectiv structura politică aflată în curs de consolidare şi perfecţionare care, deocamdată, este denumită BRICS+ şi care, cum spuneam, la summitul din August 2023 din Africa de Sud poate va veni şi cu primele conturări ale Noi Monede Regionale a BRICS-ului, ca alternativă la încă dominantul Dolar.

Deocamdată haideţi să vedem Ce fel de INSTRUMENTE FINANCIARE are BRICS pentru a asigura funcţionarea decontărilor în comerţul global între acestea şi dintre acestea şi „restul lumii“, cea Occidentală în principal şi ţările cu adevărat „nealiniate“ niciunei părţi.

Iată, în acest sens, câteva articole ce detaliază Sistemele de plăţi alternative la Sistemul Internaţional de Decontări SWIFT, aparţinând ţărilor dominante din BRICS, respectiv din RUSIA, INDIA şi mai ales CHINA :

- „Cum se mişcă ruşii în domeniul financiar ?“,

- „Rusia cere integrarea sistemelor de plăţi BRICS / Hegemonia dolarului se clatină“,

- „Banca Centrală a Rusiei : Traficul prin «SWIFT-ul rusesc» a crescut, în 2022 de peste trei ori“,

- „Va fi război total sau circ total“,

- „Se pregăteşte încă o lovitură“ şi

- „Sancţiunile impuse de Europa Rusiei vor îmbogăţi China : ţara va da o nouă lovitură, după pandemie“.

Dar nu doar aceste trei ţări uriaşe (ca suprafaţă şi/sau populaţie) lucrează intens la acest aspect, dar şi IRAN-ul se pare că are un asemenea sistem funcţional de decontări de plăţi inter-statale, de când cu lungile sancţiuni americane împotriva sa (deci, beneficiind de o îndelungată experienţă!) : aici, aici şi aici.

Deci,  dacă la capitolul plăţi inter-statale se fac progrese importante, trecându-se peste blocajul determinat de interdicţia Rusiei de a mai face parte din Sistemul Occidental SWIFT, ce urmează ?

Altfel spus, cum stăm cu Băncile ? şi, mai ales, cu BANCA BRICS-ului ?

Iată şi răspunsul, scurt şi rapid : aici şi aici.

 


În acest fel, ajungem la epicentrul problemei, MONEDA BRICS, despre care se vorbeşte intens doar de câteva luni ale acestui fierbinte an 2023.

Haideţi să vedem câteva idei uşor conturate despre ce ar fi şi ce ar însemna această monedă pentru situaţia financiară (deşi unii îi contestă deja Forţa, considerând că nu va putea clinti dolarul din rolul său actual de hegemon [„Moneda BRICS nu este ucigaşul dolarului“] – însă, se poate „mirosi de la o poştă“ declaraţia deloc dez-interesată...) :

- „O Nouă Ordine Mondială ! BRICS lucrează la crearea propriei Monede, care va fi asigurată de Aur şi alte elemente din Pământuri Rare“,

- „Medvedev anunţă o nouă ordine financiară mondială : «Abandonarea dolarului şi a euro nu pare o perspectivă atât de fantastic㻓,

- „Vine Noul Rege al Zonei Monetare Mondiale“ şi

- „Şocul BRICS+“.

 


Toate cele de mai sus ne evidenţiează cum la ora actuală, pe glob, are loc un proces progresiv şi lent de transfer de putere, inclusiv financiară, dinspre Lumea Occidentală către Majoritatea mondială Multi-Polară sau Sudul Global, unde, cum spuneam, „vârf de lance“ sunt Statele BRICS+ cu tot mai multele candidate la statutul de membru al acestei Zone !

Iată cum se construieşte acest Sistem în esenţă Bipolar, Lumea A şi Lumea B sau Occidentul versus Restul Lumii :

- „E timpul ca Rusia să fie eliminată din Sistemul financiar mondial – Ministrul de Finanţe al Ucrainei, editorial în Financial Times“ (iată şi o „Voce ofici[n]ală“ din Lumea Occidentală bazată pe Reguli!),

- „Marea ruptură : Lumea A şi Lumea B !“,

- „Noua Ordine Mondială vs NATO, război sau teatru ?“,

- „Şeful diplomaţiei europene : Se creează un abis între Occident şi celelalte părţi ale lumii“,

- „Al Treilea Război Mondial e unul monetar : Noua Monedă Mondială bazată pe Resurse arată că SUA vor intra în curând în conflict direct cu Rusia !“,

- „The US & UK May Start WWIII As An Economic Turn-Around Strategy“ („SUA şi Marea Britanie ar putea începe Al Treilea Război Mondial ca o strategie de redresare economică“), cu traducerea aici, pe Google Translate (cu copiere-transcriere a materialului din limba engleză)...

...Dar şi aici, aici, aici, aici, aici şi aici.


Şi, la fel, iată cum evoluează construcţia acestei alternative la actuala „Ordine mondială bazată pe reguli“, condusă de către SUA/NATO/UE, într-un mod nemai-întâlnit până acum la o construcţie globală de aşa întindere populaţională şi ca suprafaţă ! :

- „Occidentul domină încă planeta, dar BRICS îl ameninţă“,

- „Te uită cum moare Dolarul / Potop e-napoi şi-nainte...“,

- „Corneliu Vlad : Involuţia dolarului confirmă coagularea unei Majorităţi Mondiale“,

- „Harta comerţului global, rescrisă. De ce noile rute ocolesc Occidentul“,

- „Serghei Stankevici despre viitorul summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai“,

- „SUA primesc o lovitură fix în plex : 30 de ţări au solicitat să se alăture BRICS şi se primesc cereri aproape săptămânal“,

- „Apartenenţa la BRICS : schimbare de joc pentru cel mai mare exportator de ţiţei din lume“...

...Dar şi aici, aici, aici, aici şi aici.

 


Aşadar, cam aceasta este, în prezentul Verii lui 2023 : poVestea unei Noi Construcţii care, de data aceasta, nu se bazează pe o „Nouă Ordine Mondială“ cum titrează unii în mod manipulator, ci pe Eliberarea de sub chinga americană unipolară pentru construcţia unor relaţii inter-statale bazate pe (ceva mai mult) respect reciproc precum şi faţă de Legile internaţionale ale Drepturilor Omului şi ale Naţiunilor la care iniţial au consimţit cu toţii, dar pe care o mână de Cabalişti de top le-au transformat într-o uriaşă bătaie de joc Planetară...

 


Şi, în fine, iată-ne ajunşi la finalul acestui articol, probabil cel mai lung de până acum din această serie a „Vremurilor Tulburi“, în care am abordat şi acest fierbinte aspect al contextului tehno-economico-financiar în care evoluează Războiul internaţional dintre Rusia / BRICS cu SUA/NATO/UE pe teritoriul atât de frământat şi chinuit al Ucrainei, vecina noastră estică...

Deja concluzia generală a acestui articol s-a conturat câte puţin din concluziile diferitelor subiecte prin care am trecut, la care aş putea puncta decisiv în acest fel : deşi Occidentul declară Rusia ca fiin KO (ca la box) în aceste domenii, din cauza valurilor (vreo 11, că le uiţi şi numărul) de „sancţiuni occidentale“, se pare că aceasta, Rusia...

...Este mai vivace ca niciodată !, prosperând într-un mod „misterios de şocant“ (pentru cei care nu înţeleg mecanismele de funcţionare expuse mai sus), conform principiului imuabil şi care pare a fi atât de adevărat pe această mică, dar solicitantă Planetă din acest colţ Galactic : „Ce nu te omoară te face mai puternic ! Punct.

 

Iar acum, dragi prieteni, să ne pregătim pentru pen-ultima Parte a acestui Serial (parcă interminabil), luându-ne o bine-meritată Pauză – dar nu de cafea, ci în primul rând de ceai, apă (de izvor) şi sucuri naturale de fructe şi legume ! :)...

 

(continuare în Partea 6A)

 

MarYan


3 comentarii:

  1. Mulțumesc f mult pt aceste informații valoroase expuse pe înțelesul tuturor.
    Constat, cu respect și recunoștință, ca scrii rar, dar ffff bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne Ajuta!
    Niciodata sa nu renuntati la ADEVAR
    Sanatate sufleteasca si Trupesaca
    Vio Bio

    RăspundețiȘtergere