sâmbătă, 14 iunie 2014

MarYan : TANGO-ul şi Aspiraţia către Libertate  TANGO-ul şi
Aspiraţia către Libertate
 
 
 

  
Despre TANGO se poate scrie mult, se poate asculta muzica sa, se poate privi cu încântare mişcările cuplului aflat în dans, însă cel mai interesant este atunci când tu însuţi eşti parte din acesta...

De tango m-am apropiat ceva mai mult decât un alt om normal care a auzit că există aşa ceva şi care priveşte amuzat acest dans – cu ocazia spectacolului „Din Inimă, Lumină Christalinădin Aprilie 2014 de la Sala Reduta din Braşov, de care v-am mai povestit.

Cu această ocazie am dorit să introduc în spectacol chiar mai multe numere de Tango şi, deşi la un moment dat erau cel puţin două echipe, până la urmă nu a mai ajuns nici una...

Deşi aspectul în sine nu a fost prea plăcut, m-am bucurat că, prin această ocazie, am descoperit oameni foarte interesanţi cu care am pus bazele unor minunate colaborări pe viitor.

Însă ceea ce vreau să exprim aici este faptul că am fost nevoit, cu ocazia pregătirii momentului, să vin în contact atât cu aspectele mai „tehnice” ale tango-ului, cât şi să mă familiarizez cu unele din cele mai interesante piese.

Trebuia să fac o selecţie şi astfel, am pornit la „vizionare”.
Şi atunci au pornit surprizele!

Căci, deşi mai văzusem destule tango-uri dansate şi ascultasem multă muzică „de tango”, nu ştiam că există unele piese care sunt, pur şi simplu, capodopere muzicale ale Trăirii şi ale Bucuriei de a FI !
 

În esenţă, asta apare a fi Tango-ul.


Din istoria Tango-ului, se poate vedea cum că acesta ar fi pornit din suburbiile capitalei Argentinei, Buenos-Aires, de prin anii 1800, iar unele voci spun că s-ar fi născut din bordelurile acestui mare oraş sud-american.

Totuşi, istoria mai profundă precizează că, de fapt, imigranţii negri ar fi stat la baza apariţiei acestui stil muzical şi de dans, poate încă înainte de 1800.

La fel ca jazz-ul din New Orleans-ul nord-american şi ca multe alte stiluri muzicale deosebite care acum sunt atât de cunoscute şi apreciate, se pare că şi tango-ul s-ar fi „născut” tot de la negrii anilor 1800 ai capitalei argentiniene.

Pare-se că şi numele de „tango” ar veni de la „tam-tam”-ul tobelor lor care ţineau, la începuturi, acest ritm deosebit al tango-ului.

Acest lucru îl văd ca fiind deosebit de important, pentru că, astfel, tango-ul se eliberează de „stigmatul prostituţiei” cu care este asociat de cei superficiali, prezentându-se ca fiind ceea ce este acesta, în esenţa lui : o muzică cu rădăcini aparţinând unui grup etnic (negrii) a căror muzică RESPIRĂ permanent ASPIRAŢIA CĂTRE LIBERTATE ! ! !
 

De aceea, fie tango, jazz sau atâtea alte stiluri muzicale iniţiate sau influenţate de muzica Africii, acestea sunt amprentate de acest suflu „disperat” către „nevoia acută de a simţi şi TRĂI Libertatea” – aşa cum triburile africane o trăiesc şi o simt atât de Simplu şi Firesc, în armonie cu Natura, şi a cărei lipsă au re-simţit-o extrem de dureros prin etapa „sclavagismului” (nord)american de până spre anii 1900...


De aceea vă spun cu toată convingerea acum : vreţi să vă re-amintiţi cum este Sunetul Libertăţii şi a Bucuriei de a Trăi, doriţi să priviţi puţin către Bucuria Copilului interior, doriţi să revedeţi filmul „Doamna şi Vagabondul” în versiune dansantă, muzicală ?

Simplu : ascultaţi, priviţi şi, după  puteri, dansaţi Tango !


De aceea, după ce ascult îndelung muzică de relaxare gen „Magia lui Merlina lui Saggio sau după ce meditez cu mandalele mişcătoare, uneori (re)simt nevoia de a mă delecta cu ceva ritmat şi care să-mi amintească de bucuria şi chiar „dulcea obrăznicie” a copilului interior, de „jocul şugubăţ” al dansului perpetuu al „Perechii Yin-Yang” cosmice...

Şi atunci, ce fac ?

Da, evident, pun puţin tango. Întâi ascult, apoi privesc...


Exact acelaşi lucru vă invit şi pe voi, dragilor, să vă bucuraţi întâi de sunetul complex al LIBERTANGO-ului, apoi de dansul său „incendiar”.
 

Am înţeles abia acum, citind despre Astor Piazzola, de ce este un „gigant” al Tango-ului, atât de apreciat pe tot globul : a combinat în ritmul vechi al tango-ului originar sunetele jazz-ului şi ale muzicii clasice.

Adică, la rădăcinile „libere” ale tango-ului a mai turnat o „porţie de libertate” de la jazz – echilibrată, însă, cu armoniile muzicale ale muzicii clasice.

(Iată, deloc întâmplător, minunate asemănări cu muzica, la fel de uimitoare, ale celor de la DEVAS, pe care vi i-am prezentat în postarea din week-end-ul trecut : Câteva videoclipuri cu muzică completă).

Ce a ieşit s-a numit LIBERTANGO, un curent muzical al tango-ului de care eu sunt „îndrăgostit”, care accentuează „Spiritul de Libertate” al Tango-ului până la culmi de-a dreptul spirituale.

Şi, dacă stau să mă gândesc, poate că acesta este şi „motto”-ul din intenţia fundamentală cu care am iniţiat acest blog : ELIBERARE („Mântuire”) prin CONŞTIENTIZARE !

Şi, de ce nu, chiar şi prin Muzică şi DANS !
 

Şi, când vorbele sună în gol, când nici CuVintele pline de sens nu pot penetra mintea bine închistată, atunci cel puţin lăsaţi Sunetul să vă mângâie, nu doar urechea, ci întreaga Fiinţă...

Fie Tango (dar mai ales LiberTango), fie CuVânt sau altceva, vor putea genera în fiinţă acel impuls interior către TRĂIRE şi BUCURIE.

Şi, chiar de sunteţi liniştiţi sau „potoliţi”, „puţină nebunie” nu strică niciodată !

Căci numai aşa putem să ne ieşim din minţi” ca, ÎN SFÂRŞIT, „să ne putem re-intra în Simţire!

Sună aiurea ?

Nu-i bai : atunci, ascultaţi (şi dansaţi) LiberTango !
 

 
Primele două bucăţi muzicale propuse în acest articol (LIBERTANGO – „Tango-ul liber”) reprezintă strigătul sufletului prin „vocea” corpului după libertatea mult tânjită şi atât de mult aşteptată aici, în planul fizic 3D !

Cele două interpretări diferite activează fiecare altă parte (extremitate) a aurei umane.
Ascultaţi şi percepeţi ! 
 

A treia melodie face "medierea" între zonele activate de cele două clipuri anterioare, UNINDU-LE în INIMĂ !

QUERER – literar înseamnă „dragoste”, „iubire” dar şi „dorinţă” şi „aspiraţie” – este dorinţa, aspiraţia către iubire şi împlinirea acesteia sub toate aspectele, inclusiv prin dans şi muzică.

Ascultaţi-o CU INIMA şi, poate veţi re-simţi cu adevărat : ce Strigăt! , ce Trăire!...


Aşadar :


1. Astor Piazzola : LIBERTANGO.
Interpretare : Familia Katica, Ferenc, Csaba și Aniko ILLENYI.

 2. Astor Piazzola : LIBERTANGO.
Filarmonica Simfonică Rusă” a Oraşului Moscova.
Perechea de dansatori : Inna Svechnikova și Dmitry Chernysh.

3. Francesca Gagnon : QUERER.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu